Eclectisch

Mijn werkwijze is eclectisch. Een sjieke term om aan te geven dat ik werk met een combinatie van verschillende methodieken. In diverse opleidingen heb ik kennis opgedaan over diverse methoden en technieken. Twee daarvan hebben mijn bijzondere aandacht. Dat is het systemisch werken en Emotionally Focused Therapy (EFT-relatietherapie). Meer informatie daarover geef ik hieronder. Maar naast deze stromingen, put ik ook uit een breed gevulde gereedschapskist met tools en methoden. Voorbeelden daarvan zijn transactionele analyse, geweldloze communicatie en de hechtingstheorie.

Systemisch werken

Als mens zijn we onderdeel van meerdere systemen. Je bent bijvoorbeeld werknemer binnen een organisatie, lid van een vriendenclub of vrijwilliger bij een vrijwilligersorganisatie. Maar het allerbelangrijkste systeem waar je onderdeel van bent, is je familiesysteem. Je bent gevormd door je opvoeding, maar ook door wat je ouders en voorouders hebben meegemaakt en aan jou hebben doorgegeven. Ik pas systemisch werken toe, wat betekent dat ik jouw vragen of thema’s beschouw in het licht van de geschiedenis van jouw familiesysteem. Zie voor informatie de pagina ‘opstellingen’.

EFT relatietherapie

EFT staat voor Emotionally Focused Therapy. Kunnen jullie elkaar niet goed meer zien en horen? Hebben jullie het gevoel dat er geen vuurwerk meer is tussen jullie? Zijn jullie verwikkeld in steeds terugkerende ruzies en dynamieken? Dan is EFT een hele krachtige methode om jullie weer dichter bij elkaar te brengen. Deze methode geeft jullie meer zicht op onderliggende emoties en behoeften van elkaar. Het werkt aan het doorbreken van negatieve interactiepatronen. Het is een methode die veelvuldig wetenschappelijk onderzocht is en veel positieve resultaten kent. 

Wat kenmerkt mij?

In het coachen pas ik een analytische blik toe. Deze blik kan helpen om tot de kern van je vraagstuk te komen. Mijn manier van systemisch werken is gericht op de onderstroom, op datgene wat niet direct zichtbaar is. Ik doe niet aan symptoombestrijding, maar wil graag met je op onderzoek uit naar de onderliggende dynamiek van jouw of jullie vraagstuk. Verder maakt het woord oordeelloos bijna altijd onderdeel uit van het antwoord op de vraag hoe mensen mij beschrijven. Ik vind dingen niet snel raar en ben open-minded. Je bent welkom met alles erop en eraan en je verhaal zal ik met respect ontvangen. In relatiecoaching en therapie heb ik ook geen oordelen over de wijze waarop relaties zijn vormgegeven (monogaam, polyamoreus, homoseksueel, heteroseksueel, samenwonend, LAT-relatie, etc.). Mijn focus is gericht op een relatie die klopt voor beide partners, in welke vorm dan ook. Tot slot werk ik vanuit een liefdevolle en empathische benadering. Ik creeer graag bedding voor jouw of jullie proces. En wat ik ook geleerd heb in in de loop van de tijd is dat werken vanuit liefde soms ook betekent dat ik confronterend moet zijn. Dit vanuit het idee dat confrontatie soms nodig is om een volgende stap te kunnen zetten of bepaalde inzichten te laten ontstaan.  

Ik werk met verschillende instrumenten en methoden

Tijdens het coachen maak ik gebruik van verschillende gesprekstechnieken.