Relatiecoaching / relatietherapie?

  • Hebben jullie steeds terugkerende discussies, ruzies of dynamieken?
  • Kunnen jullie elkaar niet echt (meer) zien of horen, ook al doe je allebei je best?
  • Vormen jullie een samengesteld gezin en worstelen jullie met onderlinge relaties hierin? Heb je last van gevoelens van buitensluiting of ben je zoekend naar jouw plek en rol in jullie systeem?
  • Willen jullie verder na een affaire, maar worstelen jullie met de vertrouwensbasis in jullie relatie?
  • Heeft een van jullie behoefte aan een open relatie en de ander juist niet? Of willen jullie samen een open of polyamoureuze relatie verkennen? 
  • Spelen er gevoelens van jaloezie in jullie relatie? Of heeft een van jullie gevoelens van verlatingsangst of bindingsangst?
  • Of willen jullie misschien vooral preventief aan jullie relatie werken? Bijvoorbeeld omdat je valkuilen of patronen uit een vorige relatie wilt voorkomen of omdat jullie graag begeleid worden in het proces van samenwonen?

 

Of er nu sprake is van ontwrichtende dynamieken, ontrouw of een zoektocht naar hoe jullie je relatie het beste vorm kunnen geven, uiteindelijk willen we allemaal op een fijne manier met elkaar relateren. Relatietherapie en relatiecoaching kunnen van grote meerwaarde zijn om pijnlijke patronen te doorbreken. Als dynamieken doorgewerkt kunnen worden, kan de liefde vaak weer gaan stromen en kunnen partners elkaar weer gaan zien voor wie ze ten diepste zijn.

relatie coaching
relatie coaching
relatie coaching
Relatie

Coaching of therapie?

Wat is het verschil tussen relatiecoaching en relatietherapie? Over het algemeen wordt gezegd dat relatiecoaching toekomstgericht is. De focus ligt op het werken aan een oplossing van een vraagstuk of probleem. In relatietherapie wordt meer gewerkt aan het verwerken van emotionele gebeurtenissen. En is er veel aandacht voor het verleden van mensen om inzicht te krijgen in de oorzaak van problemen. 

 

Mijn visie is dat als je gericht wilt werken aan het oplossen van relatieproblemen, het goed is om te bekijken waar deze problemen vandaan komen. Zo komen veel relatieproblemen voort uit de wijze waarop beide partners vroeger de hechting met hun ouders hebben ervaren. Maar ook patronen die je vroeger in je gezin van herkomst hebt geleerd zijn van invloed. Inzicht hierin geeft veel informatie over hoe partners met elkaar communiceren en relateren. En dit inzicht geeft een goede voedingsbodem voor het werken aan oplossingen en het herstellen van de verbinding tussen partners. 

Relatiebegeleiding: methoden

In mijn manier van werken put ik dan ook uit veel de hechtingstheorie (emotionally focused couple therapy (EFT)), het systemisch werken, de transactionele analyse en geweldloze communicaite. Ik ben afgestudeerd relatiecoach en gecertificeerd EFT-relatietherapeut. Daardoor combineer ik relatiecoaching met relatietherapie en heb ik en voorkeur om te spreken over relatiebegeleiding. Ook in relatiebegeleiding maak ik gebruik van opstellingen (bv opstellingen van jullie gezin/relatie of van jullie gezinnen van herkomst). Daarbij heb ik expliciet aandacht voor verschillende niveaus waarop relatievraagstukken spelen en kunnen doorwerken: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel. 

Relatie

Inspiratie

Hieronder vind je artikelen en filmpjes over relaties en relatiecoaching / therapie

‘De diepere laag van een relatie. Waarom jij en je partner elkaar aantrekken’ – Inspirerendleven.nl

‘Which long-term relationships will survive and which wont’ – The School of Life