Systemisch coach

Mijn naam is Saskia Dekkers. Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in wat mensen beweegt, wat ze voelen en waarom ze doen wat ze doen. Mijn studie sociologie sloot mooi aan bij mijn wens om gedrag te willen begrijpen en zicht te krijgen op sociale systemen.

 

Van hoofd naar hart

Na jarenlang met veel plezier gewerkt te hebben met mijn analytische en cognitieve vaardigheden als docent en onderzoeker voelde ik dat ik meer in contact wilde zijn met mensen en met wat hen beweegt. Ik wilde meer van hoofd naar hart. Na een burn-out heb ik stap voor stap ontdekt wat ik echt wil en waar mijn kwaliteiten liggen, maar vooral waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Dit heeft geleid tot het starten van mijn eigen coachpraktijk als systemisch coach. En naast mijn eigen praktijk, werk ik ook voor de Politieacademie en coach ik studenten in hun persoonlijke ontwikkeling in relatie tot hun beroepscontext.

Relatietherapeut

Ontwikkeling

Een aantal opleidingen heeft me ondersteund om dit nieuwe pad vorm te geven en om mezelf verder te ontwikkelen, zowel persoonlijk als professioneel. Mijn opleiding tot coach/counselor heeft me veel geleerd in het individueel begeleiden van mensen. Mijn pedagogisch-didactische opleiding heeft me veel geleerd over groepsdynamieken en het werken met groepen. Mijn opleiding systemisch werken (o.a. familie- en thema-opstellingen) is voor mij een belangrijke verdieping geweest, omdat ik heb kunnen voelen en ervaren wat (en hoe groot) de invloed is van familiepatronen en -dynamieken op mijn eigen doen en laten en op dat van anderen. Hierdoor heb ik geleerd om mensen op een dieperliggend niveau te kunnen ondersteunen. En om mijn kennis en vaardigheden gerichter in te kunnen zetten bij het begeleiden van relaties, heb ik een opleiding relatiecoaching en de leergang Emotionally Focussed Therapy gevolgd en afgerond.

Mezelf als instrument

Bovenstaande opleidingen bieden me de nodige handvatten en tools om als systemisch coach te werken, maar ik ben van mening dat je als mens zelf het belangrijkste instrument bent. Daarom vind ik mijn persoonlijke levenservaring en het doorleven van mijn eigen processen van groot belang; iets waar ik continu mee bezig ben en blijf. Net als iedereen ben ik gevormd door mijn eigen familiesysteem en levenservaringen. Ik heb hierdoor een flink gevoel van verantwoordelijkheid en heb een groot empathisch vermogen. Soms vind ik het lastig om mezelf te laten zien en op de voorgrond te treden. Ook ben ik zoekend geweest naar een goede balans tussen beschikbaar zijn voor anderen en kiezen voor mezelf, zowel in mijn werk als in relaties. 

 

Persoonlijke processen

In mijn persoonlijke processen voel ik me erg ondersteund door de vele trainingen die ik in de afgelopen 15 jaar heb mogen volgen. In deze trainingen stonden emotioneel lichaamswerk, meditatie, bio-energetica, ademwerk, tantra, opstellingenwerk, coaching en proceswerk centraal. Daarnaast heb ik veel steun gehad aan haptotherapie en gestalttherapie.

Coach

Relaties

Naast mijn burn-out, heeft ook mijn eerste relatiebreuk (na bijna 15 jaar) mijn wereld behoorlijk op zijn kop gezet. Dat heeft uiteindelijk ook, naast pijn en verdriet, een mooie zoektocht in gang gezet naar wie ik ben en waar mijn behoeftes en verlangens liggen. Ik ben vervolgens in diverse relaties op onderzoek gegaan naar verschillende vormen van relateren en wat het beste bij mij past. Sinds 2018 woon ik in Amersfoort samen met mijn vriend Benjamin. Zelf heb ik geen kinderen, maar Benjamin heeft een zoon en een dochter. Zijn dochter woont een deel van de week bij ons, waardoor ik de mooie kans heb mezelf te leren kennen en ontwikkelen als bonusmoeder. En dit gaat niet alleen over mijn rol in dit gezin. Het gaat ook over hoe ik me als vrouw zonder kinderen verhoud tot een man met kinderen. En wat ik als vrouw in deze wereld kan betekenen.

 

Eén groot onderzoek

Voor mij is het leven een groot onderzoek wat nooit ophoudt, als een pad met hobbels en gaten, met hoogte- en dieptepunten, met zijpaden en omwegen. En ik zou het te gek vinden om jou te ondersteunen op jouw pad met de dingen waar jij tegenaan loopt. Benieuwd wat ik voor je kan betekenen als systemisch coach? Neem dan een kijkje op de pagina ‘wat bied ik aan?’.

Opleiding/ervaring