Balans
In de hectische wereld waarin we leven, worden we voortdurend geconfronteerd met verschillende verplichtingen en eisen. We streven naar succes op het werk, willen tijd doorbrengen met onze geliefden, hebben persoonlijke doelen die we willen bereiken, en proberen tegelijkertijd ook nog wat rust en ontspanning te vinden. Het lijkt soms een onmogelijke opgave om al deze aspecten in evenwicht te houden. Bij balans gaat het niet alleen om het verdelen van onze tijd tussen verschillende activiteiten, maar ook om het zorgen voor onze fysieke, mentale en emotionele welzijn. Wanneer we de juiste balans vinden, ervaren we minder stress, hebben we meer energie en kunnen we beter omgaan met de uitdagingen die het leven met zich meebrengt.
Geven en nemen
In het dagelijks leven zijn we voortdurend betrokken bij interacties waarin we geven, maar ook nemen. Dit geldt voor je persoonlijke relaties, je werkrelaties, maar ook voor de relatie met je lichaam en de natuur. Op alle gebieden is het essentieel om harmonie en evenwicht te behouden. In het systemisch werken is het dan ook niet voor niets een wetmatigheid dat er een balans moet zijn tussen geven en nemen.
(On)balans is overal
In vriendschappen ontstaat een gezonde dynamiek wanneer beiden elkaar aanvullen. Er hoeft geen exact gelijke uitwisseling plaats te vinden. De een heeft misschien iets ander te bieden dan de ander. Wel gaat het om een gezonde uitwisseling. En zo is deze wetmatigheid ook van toepassing op bredere sociale en ecologische contexten. Neem bijvoorbeeld moeder aarde. We kunnen gebruik maken van natuurlijke hulpbronnen, maar als we alleen maar nemen en geen oog voor duurzaamheid hebben, zal het evenwicht verstoord raken. En binnen organisaties is inzicht in de wetmatigheid van geven en nemen van cruciaal belang voor een gezonde werkcultuur. Werkgeluk hangt niet alleen af van salaris, maar ook erkenning, kansen voor groei en een gevoel van betrokkenheid zijn essentieel voor de juiste balans. En aan de andere kant wordt van werknemers ook gevraagd dat zij zich inzetten voor hun werk.
Bewustzijn
Om de juiste balans te vinden en te behouden is het belangrijk om bewustzijn te ontwikkelen. We mogen ons bewust zijn van hoeveel we nemen en hoeveel we geven, zowel op persoonlijk vlak als op maatschappelijk en ecologisch vlak. Wanneer we ons bewust zijn van deze wetmatigheid en deze op een evenwichtige manier toepassen, kunnen we een stevige basis creëren voor gezonde relaties, een gezond lichaam en een gezonde wereld.
Hoe doe jij dat?
Hoe is dat voor jou? Waar ervaar jij een disbalans? Waar geef jij meer dan je eigenlijk geven kan? Of waar neem je misschien soms wat te veel? En ben jij in staat om echt te ontvangen? Er is veel te ontdekken op dit thema. Ik ondersteun je met liefde in jouw onderzoek naar een betere balans in jouw leven. Klik hier voor meer informatie.